Portal usług dla dzieci

+ dodaj darmowe ogłoszenie + dodaj firmę bezpłatnie

Dania z dyni dla malucha

Artykuł nr 101 utworzony: 30.08.2013, 17:54

Od kilku lat warzywa dyniowate, czyli kabaczki, cukinie i dynie, zyskują coraz większą popularność na polskich stołach. Dania z dyni i jej pokrewnych warzyw są szczególnie polecane dla dzieci ze względu na bogactwo składników odżywczych, szczególnie potrzebnych na wczesnym etapie rozwoju. Warzywa te zawierają dużo karotenu (pomarańczowe odmiany), a także witaminę C oraz witaminy B. Warto więc się nimi zainteresować, szczególnie, że są niedrogie, a sezon na nie trwa naprawdę długo.

Zalety gotowania dyniowatych

Już od miesiąca na naszych działkach, ale także w sklepach i w warzywniakach, pełno jest dużych i małych odmian cukinii i kabaczków, a już niedługo rozpocznie się także trwające aż do zimy pomarańczowe dyniowe szaleństwo w kuchni. Jeżeli masz małe dziecko (ewentualnie jesteś na diecie odchudzającej) to dyniowate powinny być podstawą letnio-jesiennego jadłospisu całej twojej rodziny. Oprócz wielkich zalet odżywczych kabaczki i cukinie są niskokaloryczne i lekkostrawne. Mają dużo wody i można się nimi szybko i zdrowo najeść, a przy tym mają neutralny, lekko słodkawy smak, który idealnie komponuje się zarówno z pikantnymi przyprawami i mięsami (coś dla starszych łakomczuchów), jak i z słodkimi dodatkami. Naprawdę nie ma nic lepszego i zdrowszego dla małych brzuszków, które dopiero uczą się doceniać smak stałych pokarmów.

 

Co z nich ugotować?

Potrawy na bazie warzyw dyniowatych to marzenie każdej zapracowanej mamy, ponieważ są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Mimo iż na pierwszy rzut oka wydają się twarde, co kojarzy nam się z długim gotowaniem, to już po kilkunastu minutach obróbki cieplnej, stają się wspaniałymi, miękkimi i delikatnymi daniami.

W przypadku cukinii, które mają naprawdę drobniutkie ziarenka i cienką skórkę, sprawa jest najprostsza. Nie trzeba jej obierać oni drążyć, wystarczy tylko dokładne umycie i ewentualne odcięcie końcówek warzywa. Jeżeli wolimy zupy, to możemy cukinię po prostu pokroić w kostkę i po dodaniu cebulki, szczypiorku lub niewielkiej ilości czosnku i śmietany (lub jogurtu), stworzyć z niej pyszna zupę krem (smakuje nie tylko małym, ale i dużym łakomczuchom). Jeżeli wolimy raczej wersję stałą, to idealne będą dla nas i dla naszych dzieci, plasterki cukinii duszone z odrobina cebuli i fety.

Bardziej gruboskórne kabaczki i dynie wymagają dłuższych, ale też niezbyt skomplikowanych zabiegów. Kabaczki należy obrać, a żeby poszło łatwiej i szybciej, radzimy najpierw pokroić je na mniejsze części, a następnie użyć naprawdę ostrego noża lub obieraczki. Musimy także usunąć pestki i miąższ z wnętrza, który jest lekko gorzkawy. Dla młodszych dzieci idealne będą krążki lub półksiężyce z kabaczków duszone w piekarniku, podawane z sosem pomidorowym. Dla starszych urwisów polecamy kabaczki smażone w panierce na oliwie z podobnym sosem. W obu przypadkach jest to doskonała alternatywa na przykład dla tradycyjnych frytek. Kabaczki pokrojone w kostkę i ugotowane z pomidorami i niewielką ilością cebuli, pomidorów i papryki to wspaniały zamiennik dla tradycyjnego, ciężkostrawnego lecza.

Dynia daje nieskończoną ilość możliwości jej wykorzystania w kuchni. Jedyną trudnością jest wyjątkowa twardość jej skórki, z którą można sobie doskonale poradzić, krojąc warzywo w grube paski, usuwając pestki i miąższ przy pomocy łyżki i piekąc ją w piekarniku. Pieczemy przez 20 minut w 200°C, po uprzednim posmarowaniu pasków oliwą. Po takim zabiegu dynia jest gotowa do dalszego przyrządzania. Można z niej ugotować pyszny gulasz warzywny, aromatyczną zupę krem albo wykorzystać ja do deserów. Dynia znakomicie smakuje w cieście marchewkowym, albo jako dodatek zastępujący bakalie w pierniku. Samodzielnie przygotowana dynia w słoiczkach w słodkiej zalewie (na przykład z goździkami jak do gruszek), zastąpi nam zimą brzoskwinie z puszki.

Nawet dzieci, które nie lubią warzyw, traktują dynię jako przysmak, a potem przekonują się także do jej kuzynów czyli cukinii i kabaczków.

Uwaga dorośli i dzieci, zupa krem z dyni piżmowej, z dodatkiem cebulki, papryki, ziemniaków i odrobiny kwaśnej śmietany, to danie wprost uzależniające.

comments powered by Disqus

Zapytań: 11, Copyrights © Nasz Urwis, 2013 | Wykonanie serwisu: Crazybeaver.net